Da li smo bliži primirju u trgovinskom ratu?

Trgovinski rat Kina i Amerika
Vreme čitanja: < 1 minute

Kineski potpredsednik Liu He i ministarka finansija SAD Dženet Jelen održali su u utorak video razgovor o makroekonomskim pitanjima, prema zvaničnim izjavama sa obe strane.

Obe strane su se saglasile da se svetska ekonomija suočava sa ozbiljnim izazovima, pa je od velikog značaja jačanje komunikacije i koordinacije makro politika između Kine i Sjedinjenih Država. Kao i da je zajedničko održavanje stabilnosti globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja korisno za Kinu i SAD, kao i za svet.

Kineska strana je naglasila zabrinutost zbog pitanja kao što su dodatne carine i sankcije koje su SAD uvele Kini i tretman kineskih kompanija, kako prenosi Sinhua.

Dok je američka strana akcentovala globalni ekonomski uticaj ruskog rata protiv Ukrajine, bez pominjanja sankcija ili ukidanja carina koje je uvela još Trampova administracija.

Sastanak dolazi nakon signala od strane američkog predsednika Bajdena da bi bio voljan da ukine neke od carina na kinesku robu. Ovaj gest se najpre tumači kao pokušaj da se smanji inflacija koja dostiže brzinu ne viđenu u poslednjih 40 godina. Ipak Bajednova administracija ostaje podeljene po ovom pitanju, jer je američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj izjavila da bi uklanjanje carina imalo ograničen efekat na kontrolu kratkoročne inflacije i da su one značajan adut u trgovinskim odnosima SAD i Kine.

Još uvek nije jasno šta bi kineska strana mogla da traži za uzvrat, ali prema nekim naznakama Peking je zainteresovan za ukidanje sankcija na kupovinu američkih tehnoloških kompanija ili na korišćenje njihove tehnologije.

Da saznate više kako je trgovinski rat promenio odnos snaga Kine i Amerike kliknite na link
https://savremenakina.rs/kako-je-trgovinski-rat-promenio-odnos-snaga-kine-i-amerike/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *