101. rođendan Komunističke partije Kine

Vreme čitanja: < 1 minute

Komunistička partija Kine (KPK) je osnivač i vladajuća stranka Narodne Republike Kine. KPK upravlja Kinom kao vođa koalicije Ujedinjenog fronta sa osam drugih partija i ima isključivu kontrolu nad Narodnom oslobodilačkom vojskom (PLA). Osnovana je 1. jula 1921. godine u Šangaju. Nakon što je pobedila Kuomintang u kineskom građanskom ratu, Mao Cetung objavljuje osnivanje Narodne Republike Kine 1949.

Procedura apliciranja za članstvo u partiji je prilično komplikovano i traje par godina. Najpre potencijalni kandidat podnosi prijavu svom lokalnom partijskom odboru. Nakon pozitivnog odgovora na lokalu, aplikant se smatra partijskim aktivistom. Posle ne manje od godinu dana partijske evaluacije i pohađanja programa obuke, aktivisti postaju članovi na probnom periodu. Tokom tog vremena aplikant ima slične dužnosti kao i redovni članovi, osim što ne može glasati na partijskim izborima, niti  da se kandiduje. Nakon još jedne godine posmatranja, probni član konačno postaje punopravni član.

Danas, Komunistička partija Kine je druga najbrojnija partija na svetu sa ukupnim brojem članova od 96,7 miliona, što je skoro 7% stanovništva Kine. 2021. primljeno je novih 3,4 miliona članova, povećanje od 3,7% u odnosu na 2020.

Partija ima ukupno 28,3 miliona žena, što predstavlja 29,4% od ukupnog broj članova i uglavnom su manje zastupljene u višim nivoima vlasti. Međutim, ima izgleda da se situacija menja u pravcu polno balansiranog članstva, jer je zastupljenost žena u stalnom porastu pa su tako 2021. godine skoro polovina svih novih članova bile žene.

Većina članova ima višu školu ili fakultet, ukupno 53,2% partije, iako oni čine samo 16% kineske populacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *